Szerviz Márkafüggetlen autószerviz
Bosch garanciával

Műszaki vizsgára való felkészítés


Magyarországon újonnan forgalomba helyezett autó műszaki vizsgája 4 évig érvényes. Ezt követően 2 évente újra kell vizsgáztatni a járművet.

Szervizeinkben minden esetben a műszaki vizsgáztatást megelőzően átvizsgáljuk gépkocsiját annak érdekében, hogy az minden tekintetben megfeleljen hatósági előírásoknak.

A műszaki vizsgához szükséges okmányok

Magánszemély esetén:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcím kártya (ha van)
  • Meghatalmazás (formanyomtatvány itt adjuk ki)
  • Gépjármű forgalmi engedély
  • Érvényes kötelező felelősség biztosítás

Jogi személy esetén:

  • Cégkivonat
  • Aláírási címpéldány
  • Meghatalmazás (formanyomtatvány itt adjuk ki)
  • Gépjármű forgalmi engedély
  • Érvényes kötelező felelősség biztosítás

Műszaki vizsga követelményei:

Fékvizsgálat

Fontos hogy első és hátsó fékberendezéseink közel egyformán fogjanak. A fékek hatásfokát fékpadon ellenőrizzük. Fontos, hogy a hátsó fékek is megfelelő hatásfokkal működjenek. A hátsó kerekek fékerő különbsége 30 százalék lehet maximum. A kéziféknek dupla szerepe van a gépkocsiban, ezért fontos, hogy jól működjön. A műszaki vizsga során a fékvizsgálatakor nemcsak a fékerő eltérést vizsgáljük, hanem azt is, hogy mekkora pedálerőnél érjük el az adott fékhatást. Ezzel fény derül arra, ha a gépkocsi fékrásegítője hibás, esetleg fékpofák, féktárcsák, fékbetétek vagy fékdobok rossz állapotban vannak.

Lengéscsillapítók vizsgálata

A lengéscsillapítók vizsgálatát próba padon ellenőrizzük. A gépkocsi első kerekeivel felállunk a lengéscsillapító vizsgáló padra. A pad leméri a tengelyterhelést, majd megrázza a futóművet függőleges irányba. Amennyiben a művelet után nem megfelelőek a mért értékek a lengéscsillapítók cseréjét elvégezzük.

Futómű vizsgálat

A vizsgálatot csápos emelő segítségével végezzük szervizeinkben, mely során megemeljük a gépkocsit. A vizsgálat során minden gömbfejet, gumiszilentet, porvédő gumit ellenőrzünk. A műszaki vizsga során a legfontosabb, hogy a gömbfejek ne lógjanak, és a futómű gumialkatrészei ne legyenek kiszakadva, kikopva.

Kipufogórendszer átnézése

A kipufogórendszer ne legyen nagyon rozsdás-korrodált, és nem szivároghat a kipufogógáz. Ha lyukas vagy kifúj a kipufogó, akkor a gépkocsi megbukna a műszaki vizsga során.

A szélvédő állapota

Az első szélvédőn nem lehet repedés még egy egészen kicsi sem. Kőfelpattanás csak abban az esetben engedélyezett a műszaki vizsga során, ha az javítva van.

Pótféklámpa

Utólagos pótféklámpa felszerelésnél olyan probléma szokott előfordulni, hogy a lámpa nincs ráragasztva az üvegre, ezért visszatükröződik az utastérbe annak fénye. A műszaki vizsga során ezzel kapcsolatban egy követelmény van, mégpedig az, hogy a féklámpa fénye nem tükröződhet vissza az utastérbe.

Felületi horpadások, sérülések, korrózió

A karosszériánál csak a kisebb, napi használatból eredő horzsolásokat, horpadásokat nézik el, karambolos, elemhiányos autóval ne próbálkozzunk. A gépkocsin nem lehet olyan korrózió, amit kisebb erőhatással át lehet lyukasztani, ezért ha található korrodált felület annak kijavítására ajánlatot teszünk.

Ülések, biztonsági övek

Az ülések nem lóghatnak, nem mozoghatnak, azoknak működőképesnek és állíthatónak kell lenniük. A biztonsági öveknek működőképeseknek és kapcsolhatóaknak kell lenniük.

Világító, fény- és hangjelző berendezések

A műszaki vizsga folyamán minden lámpának működnie kell, ami a gépkocsira van szerelve, tehát ha van ködlámpa, akkor annak is. Kürt szóljon, az ablakmosó ablaktörlő működjön. Az indexek sárga fénnyel villogjanak. A búrák nem lehetnek repedtek, pláne töröttek, a régebbi konstrukcióknál a korrodált, sérült foncsorra kell ügyelni.

Gumiabroncsok és felni

Amennyiben alufelni van a gépkocsin és az nem gyári, kérhetik a műbizonylatot. A gumik nem lehetnek kopottak. A bordák mélysége haladja meg az 1,6 mm-t. A gumi méreteknek minden keréken azonos méretűnek kell lennie.

Kötelező kiegészítők

Egészségügyi csomag, izzókészlet, elakadásjelző háromszög.

Érdeklődés

a *-al jelölt mezők kitöltése kötelező!